Istoric

Istorie Aprilie 5, 2014

Parohia Sf. Nicolaie Radauti-Prut se afla la capătul şoselei naţionale Dorohoi-Darabani- Radauti-Prut la o distanta de 62 km de Dorohoi. Este aşezată pe un platou frumos  in valea Prutului. De asemeni este legată de oraşul Săveni  prin şoseaua regională ce duce prin Coţuşca - distanţa fiind de 37km şi care duce mai departe prin localitatea Ungureni  la Botosani. Populatia celor 3 sate componente se ridica la 4224 locuitiri iar satul Rădăuţi care dă şi denumirea comunei are 900 locuitori.

O altă şosea pietruită duce prin Miorcani până la Ştefanesti  si in continuare la Iasi cunoscuta in trecut  « calea Hotinului »sau « sleahul Stefanestilor » si facea legatura si cu localitatile Hotin si Camenit-Podoloc. Aceasta cale, şi cea mai veche, mai era numita si calea pribegiei deoarece atunci cand ţara era atacata de turci sau tatari familiile domnitorilor  se retrageau in Cetatea Hotinului .

Fiind vorba de vechime  putem spune că vechimea satului este cu mult mai mare decat al targului primele date ale satului avandu-le din anul 1437; iar ale targului din anul 1771 aceste terenuri apartinand marelui logofat si cavaler Costache Sturza, legatura cu Hotinul facandu-se peste raul Prut prin locul numit « la lilieci ». Din spusele batranilor  satul s-ar fi situat inainte pe locul numit « ponoare » mai S-E fata de unde este situat acum, pe creasta unui deal cu fata spre Prut, in fata satului Sarauti de peste Prut. In trecut Targul Radauti era un important  punct administrativ, existand aici sediul subprefecturii si un important punct vamal.                                                                               

Pe locul numit « la Batca » , teren care a apartinut bisericii, s-au gasit urme de vetre de foc de ceramica arsa. De asemeni in locul numit « intre paraie » s-au gasit urme de vase de pamant  cu incrustaturi inca din era primitiva. Oseminte vechi s-au gasit in jurul locului unde acum se afla Sfatul popular indeosebi in urma sapaturilor din anul 1940.

Intre cele doua razboaie mondiale, Radauti-Prut apare ca un mic orasel cu farmacii, hoteluri si targ renumit care polariza toata zona inclusiv cea de peste Prut, care actualmente este in republica Moldova.

Astazi este demarata investitia « Refacerea podului Radauti-Prut—Lipcani »care va deschide vechile cai de comunicatii<ceea ce va duce la intarirea relatiilor economice in mod special. Ca unitati reprezentative sunt cele care se ocupa cu activitatea de comert, dar si cele care pun in valoare resursele locale :obtinerea rachitei pentru impletituri si puieti pentru impaduriri in cele 6 ha de pepiniera silvica din localitate. Realizarea impletiturilor din rachita se face cu lucratori localnici care au traditii in arta impletitului. Ocupatia de baza o constituie agricultura pe cele 7.000 ha de teren agricol si cresterea animalelor (bovine porcine ovine).

Monografia bisericii

Biserica parohiala cu hramul Sf. Nicolaie este construita din caramida pe temelie de piatra si acoperita cu tabla, avand forma de cruce. Are la mijloc un turn de lemn pe dinafara invelit cu tablaiar pe dinauntru tencuit cu var si gips. Este construita in stil occidental, necunoscandu-se numele arhitectului si nici al pictorului. Este incapatoare si luminoasa datorita celor 19 ferestre. Are cafas deasupra la intrare, pe jos mozaic iar altarul este ridicat cu o treapta. Este zidita  in anul1884 august de fratii Ion si Gheorghe Pillat pe mormantul tatalui lor Nicolaie, dupa cum se poate vedea pe inscriptia de la intrare « Doua mladite au radacinile lor infipte adanc in acest mormant ,si nu-l vor uita niciodata , Ioan si Gheorghe fiii tatalui si mamei lor  Niculai si Agripina Pillat 1884 august.

De curand biserica a fost reparata, pictata (o pictura simpla, naiva) si resfintita cu hramul Nasterea Maicii Domnului  de catre Prea Sfintitul Calinic Botosaneanul. In prezent biserica nu necesita reparatii capitale.